Impozitul si taxa pe cladiri - persoane juridice
Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 1.5 % asupra valorii de inventar a clădirii .
În cazul unei clădiri a cărei valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării, valoarea impozabilă se reduce cu 15%.
În cazul unei clădiri care a fost reevaluată conform prevederilor legale în vigoare, valoarea de inventar a clădirii este valoarea înregistrată în contabilitate imediat după reevaluare.
În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţa, cota impozitului pe clădiri este de 15% şi se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este de 1.5%.
În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţa, cota impozitului pe clădiri este de 35% şi se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este de 1.5%.
În cazul unei clădiri ce face obiectul unui contract de leasing financiar se aplica următoarele reguli:
- impozitul pe clădire se datorează de proprietar;
- valoarea care se ia în considerare la calculul impozitului pe clădiri este valoarea
clădirii înregistrată în contractul de leasing financiar.
Impozitul pe clădiri se aplică pentru orice clădire deţinută de o persoană juridică aflată în funcţiune, în rezervă sau în conservare, chiar dacă valoarea sa a fost recuperată integral pe calea amortizării.
Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare sau în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.